Výcvik stavby protipovodňového opatření

V sobotu 6.4. se většina členů výjezdové jednotky města Švihov  zúčastnila prověřovacího cvičení na téma protipovodňové opatření města Švihova.
Společně s námi se cvičení zúčastnili i jednotky SDH Kokšín a SDH Lhovice, které spadají pod naše město. Po rozdělení do několika skupin a přidělení úkolů, se skupiny vybavily potřebným vybavením a přesunuly na místa určení. Každá skupina měla svého velitele, který komunikoval s ostaními za pomocí ruční vysílačky.
 
▪️ První skupina se přesunula na stavidla na mostech v Nádražní ulici.
Zde se provedla demontáž části zábradlí a následná manipulace se stavidly pomocí elektrocentrály z CAS 20 Tatra Terrno a převodovek. Naproti v protipovodňové hrázi se provedla kontrola a manipulace se šoupětem. Po dobu pohybu na silnici byl kyvadlově řízen provoz.
 
▪️ Druhá skupina provedla kontrolu a manipulaci se stavidly u "nového jezu" kontrolu stavidel na "starém jezu".
 
▪️ Třetí skupina se přesunula za hrad, kde nejprve provedla vyčištění kovového prahu a dosedacích ploch pro stavbu protipovodňových zábran.
Za pomocí elektrocentrály z DA 8 Avia od jednotky SDH Kokšín a kompresoru provedla vyfoukání otvorů pro šrouby k uchycení stojek. 
 
▪️ Čtvrtá skupina tvořena ze členů jednotky SDH Lhovice a naším strojníkem zajišťovala dopravu protipovodňových zábran z kontejnerů v hasičské zbrojnici pomocí DA Peugeot a přívěsného vozíku na místo stavby za hrad, kde spolupracovala se třetí skupinou.
 
Nejprve se postavila delší protipovodňová zábrana u vjezdu do stodoly hradu a následně kratší protipovodňová zábrana na konci ulice Žižkova. 
 
Pouze teoreticky se probral postup a manipulace s utěsňovacím vakem a stavba protipovodňových zábran pod hlavní silnicí od ulice Za Vodou směrem na Červené Poříčí.
 
Celé cvičení bylo v režii velitele, zástupce velitele a vedoucích družstev naší výjezdové jednotky.
Během cvičení byl na místě přítomen tajemník města, členové povodňové komise města.
 
Na cvičení se také dostavil druhý výjezd směny A z CHS Klatovy s CAS 20 Tatra Terrno, kteří chtěli být v obraze a okouknout jak to u nás při povodních a stavbě zábran chodí.
 
Technika na místě:
JSDH Švihov
CAS 20 Tatra Terrno (elektrocentrála)
VEA VW Transporter + přívěsný vozík
DA Peugeot + přívěsný vozík
JSDH Kokšín
DA 8 Avia (elektrocentrála)
 
Děkujeme všem zúčastněným klukům z JSDH Švihov, JSDH Kokšín, JSDH Lhovice a všem ostatním co se na cvičení podíleli. 
 
A městu Švihov za podporu v naší činnosti. 
 

Najdete nás i na sociálních sítích                        Návštěvnost

FB stránka Hasiči města Švihov     

YouTube videokanál