Pomoc s rozsáhlým požárem pole a lesa u Plas

Oheň za sebou nechal škodu za tři a půl milionu

Včera v půl třetí odpoledne byl mezi Horním Hradištěm a Mladoticemi vyhlášen další požár ze série ničivých požárů ve třetím stupni poplachu. Operační středisko na místo postupně vyslalo dvě desítky jednotek z Plzeňského i Středočeského kraje a Záchranného útvaru Zbiroh.

     Hned na počátku zásahu velitel zásahu zažádal o vrtulník s bambivakem. Bohužel nemohl být hned nasazen, a to z toho důvodu, že oba vrtulníky, které přicházely do úvahy, hasily požáry na jiných místech republiky. První vrtulník doletěl asi po hodině a další kolem šesté hodiny večer. S hašením pak pomáhaly až do setmění. Požár se do lesa opět rozšířil z pole od zemědělského stroje. Oheň poničil odhadem zhruba 30 hektarů pole a dvacet hektarů lesa. Plameny šlehaly vysoko nad koruny stromů a podařilo se je srazit až díky zásahu vrtulníků.

Dnes kolem osmé hodiny ráno na místo dorazily jednotky z kraje, aby vystřídaly ty, které na místě zasahovaly přes noc. Hasiči postupně vyměnili techniku a opět zahájili hasební práce. Ty budou pravděpodobně pokračovat několik dní.

Škody se předběžně odhadují na 3,5 milionu, uchráněné hodnoty na pět milionů.

Zasahující jednotky:

HZS Klatovy, HZS Plasy, HZS Plzeň Košutka, HZS Plzeň Slovany,             HZS Tachov, ZÚ HZS ČR Zbiroh, JSDH Bílov, JSDH Čistá (SČK), JSDH Dobříč, JSDH Horní Bělá, JSDH Horní Bříza, JSDH Hromnice, JSDH Jesenice (SČK), JSDH Kaznějov, JSDH Kozojedy, JSDH Kožlany, JSDH Kralovice, JSDH Manětín, JSDH Mladotice, JSDH Nečtiny, JSDH Nýřany, JSDH Obora, JSDH Švihov

zdroj: https://www.krimi-plzen.cz/a/ohen-za-sebou-nechal-skodu-za-tri-a-pul-milionu

Naši členové dnes kolem osmé hodiny ráno vyjeli s CAS 32 Tatra 815 v počtu 1+3 na pomoc s tímto požárem a na vystřídání již zasahujících hasičů.

 

Najdete nás i na sociálních sítích                        Návštěvnost

FB stránka Hasiči města Švihov     

YouTube videokanál